Nivå och kategori handlar inte egentligen inte om hur många gånger/timmar du har spelat, det handlar såklart om hur du hanterar spelet och hur duktig du är. Vissa kanske är är extremt duktiga men pga av en knäskada inte kan röra sig 100% och då går det inte att nå över tex kategori 4, då kategori 3 kräver bättre mobilitet. Ex: för mig tog det 8h träning i veckan under ca 2,5 år för att gå från kategori 5 till kategori 3 i Nerja, och då är jag racketsport-spelare i grunden. Nedan, samt i mina två olika grupper gör jag mitt bästa för att förklara skillnader, och att hjälpa er att finna så lika spelare som möjligt inför er träning med varandra, dvs jag ger er en kategori efter det som gäller här i Nerja. Det gäller att vara ödmjuk och förstå att någon som spelat 1h kan vara samma kategori som någon som spelat 100h. I slutändan handlar det om att ha kul tillsammans på banan.

NY = Nybörjare (kategori 5 i Nerja)

Du har aldrig provat padel.

1-8 personer per lektion.


E = Kan spela (kategori 5 i Nerja)

Fortfarande nybörjare men har spelat några timmar och kan reglerna.

1-8 personer per lektion.


D = (kategori 5 i Nerja)

Fortfarande nybörjare men har spelat många timmar, förstår sig på spelet och positionering. Vet i teorin vad som skall göras, men ännu inte satt det praktiskt. Har ofta svårt för att springa ikapp lobbarna och returnera dem, samt står oftast fortfarande för långt ifrån nätet vid volley-spel.

1-8 personer per lektion.


C = Erfaren, även kallat Medel (kategori 4 i Nerja)

Här utgår vi från att du redan spenderat ca 100h på banan och vet allt ovan. Dock är det stor chans att du är självlärd och behöver justera saker samt testa nya saker, speciellt om du aldrig tagit någon lektion tidigare. Träffar många som är självlärda och kommer direkt från tennisbanan. Vilket såklart hjälper dig, men padel spelas mycket annorlunda. Positionering tillsammans med sin partner är mycket viktigt, du kommer att få lära dig NÄR du skall attackera på nät och när du skall ha tålamod att spela försvar/bas-spel. Du kan alla grund-slag samt nyttjar bakre vägg får att slå tillbaka bollen i de få nödfall som det behövs. Det finns ibland möjlighet att boka träningsmatch-lektion tillsammans med 2 andra spelare på samma nivå. 2h uppdelat på 40 min coachning per person.

1-8 personer per lektion.

du tar cB = Mycket erfaren (kategori 3 i Nerja)

Nu har du spelat över 400h troligtsvis och har en bra rytm och kan samarbeta med olika partners utan problem. Du spelar på en specifik position och försvarar (forehand position) eller attackerar (backhand position). Du vet skillnaden på bandeja och vibora. Serven sitter lågt nära nät samt placerad långt bak mot serv-linjen. Du använder även sidoväggarna för att returnera bollen i olika situationer. Du avancerar mot nät på rätt tillfällen som ges och möter bollen för den perfekta slice-volleyn i sidogaller eller smash över både 3 & 4 meter. Det finns ibland möjlighet att boka träningsmatch-lektion tillsammans med 2 andra spelare på samma nivå. 2h uppdelat på 40 min coachning per person.

1-3 personer per lektion.


A = Extremt erfaren (kategori 2 i Nerja)

Nu har du såklart tränat regelbundet ett par år och tagit mycket lektioner med tränare som delat med sig av kunskaperna om den exakta teknikerna och positionerna som behövs för att spela på hög nivå. Du är konstant på tå och dina bollar sitter där du vill att de skall sitta. På den här nivån missar slår du inte ut eller i nät, utan bollen tar slut för att På denna nivån kommer du att kunna träna snabbhet mot mig i singel-cross, samt teknik av olika slag. Det finns ibland möjlighet att boka träningsmatch-lektion tillsammans med 2 andra spelare på samma nivå. 2h uppdelat på 40 min coachning per person.

1-3 personer per lektion.


För mer detaljerad information och personligt upplägg kontakta mig via Whatsapp (enklast), epost eller med ett samtal.


Observera att detta inte är några officiella globala beskrivningar, utan mina personliga som jag använder när vi kommunicerar inför träning här inom Nerja Padel Klubb.