Nivå och kategori handlar inte om hur många gånger/timmar du har spelat, det handlar såklart om hur du hanterar spelet och hur duktig du är. Vissa kanske är är extremt duktiga tekniskt men pga av en knäskada inte kan röra sig 100% och då går det inte att nå över tex kategori 4, då kategori 3 kräver snabbare mobilitet. I Andalucien har vi kategori 1-5 där 1 är bäst och 5 är nybörjare (i andra delar har de samma system men där är 5 bäst och 1 nybörjare) det skiljer alltså åt beroende på vart du spelar. För att passa svenskar lite bättre har jag valt att göra beskrivningar 1-5 som A-E.


För Sebastian tog det 6-8h träning i veckan under ca 2 år för att gå från nivå 5 till nivå 3 i Nerja, och då är han racketsport-spelare i grunden och var tidigare skadefri. Nedan gör vi vårt bästa för att förklara skillnader, samt i de två olika klubb-grupperna dela upp er för att hjälpa er att finna spelare på så lik nivå som möjligt inför er träning med varandra, dvs vi ger er en kategori efter det som gäller inom Nerja Padel Klubb. Det gäller att vara ödmjuk och förstå att någon som spelat 1h kan vara samma kategori som någon som spelat 100h.

Och slutändan handlar det om att ha kul tillsammans på banan, samt att all träning är bra träning.

E = Nybörjare (kategori 5 i Nerja)

Du kanske aldrig har provat. Eller du har spelat några gånger men bollen går sällan dit du siktar.

1-8 personer per lektion.


D = (kategori 5 i Nerja)

Fortfarande nybörjare/motionär och har spelat flera gånger, förstår sig på spelet och viss positionering. Vet i teorin vad som skall göras, men ännu inte satt det praktiskt. Har svårt för att springa ikapp lobbarna samt returnera dem, står oftast för långt ifrån nätet vid volley-spel. Du spelar ännu inte parallellt med din partner och du är ofta felpositionerad.

1-8 personer per lektion.


C = Erfaren motionär, även kallat Medel (kategori 4 i Nerja)

Här utgår vi från att du vet allt ovan. Du skall spela parallellt med din partner, du skall känna till koderna/orden som vi använder för att hjälpa varandra positionera oss rätt. Du bör förstå alla regler och veta skillnad på försvar och attack. Skillnaden på slag bandeja och vibora. Dock är det stor chans att du är självlärd och behöver justera samt testa nya saker, speciellt om du aldrig tagit någon lektion tidigare. Många som är självlärda kommer direkt från annan racketsport. Vilket såklart hjälper dig, men padel spelas mycket annorlunda. Positionering tillsammans med sin partner är mycket viktigt, du kommer att få lära dig signalerna för när du skall attackera på nät och när du behöver ha tålamod att spela försvar/bas-spel. Du kan alla grund-slag samt nyttjar bakre vägg får att slå tillbaka bollen i de ytterst få nödfall som det behövs. Det finns ibland möjlighet att boka träningsmatch-lektion tillsammans med 2 andra spelare på samma nivå. 2h uppdelat på 40 min coachning per person. Du spelar ej toppspinn-slag.

1-8 personer per lektion.

B = Mycket erfaren (kategori 3 i Nerja)

Nu vet du allt ovan och kan utföra det, du har en bra rytm, ger inga gratispoäng, dvs missar ej, och kan samarbeta med olika partners utan problem. Du spelar på en specifik position och försvarar (forehand position) eller attackerar (backhand position), när man är högerhänt. Serven är lång och skruvad, samt placerad långt bak mot serv-linjen, vilket är det viktigaste. Du använder även sidoväggarna för att returnera bollen i olika situationer. Du avancerar mot nät på rätt tillfällen som ges och möter bollen för den perfekta slice-volleyn i sidogaller eller smash över både 3 & 4 meter. Det finns ibland möjlighet att boka träningsmatch-lektion tillsammans med 2 andra spelare på samma nivå. 2h uppdelat på 40 min coachning per person.

1-3 personer per lektion.


A = Extremt erfaren (kategori 2 i Nerja)

Nu har du såklart tränat regelbundet ett par år och tagit flera lektioner med tränare som delat med sig av kunskaperna om den exakta teknikerna och positionerna som behövs för att spela på hög nivå. Du är konstant på tå och dina bollar sitter där du vill att de skall sitta. Precis som i schack så planerar du strategisk, ett par slag framåt. På den här nivån missar/slår du inte ut eller i nät, utan bollen tar slut för att motståndarna spelar bättre än er. På denna nivån kommer du att kunna träna snabbhet mot mig i singel-cross, samt teknik av olika slag. Det finns ibland möjlighet att boka träningsmatch-lektion tillsammans med 2 andra spelare på samma nivå. 2h uppdelat på 40 min coachning per person.

1-3 personer per lektion.


För mer detaljerad information och personligt upplägg kontakta oss via Whatsapp (enklast), epost eller med ett samtal.


Observera att detta inte är några globala officiella beskrivningar, utan lokala och personliga som används när vi kommunicerar inför träning inom Nerja Padel Klubb.