Nivå och kategori handlar inte om hur många gånger/timmar du har spelat, det handlar såklart om hur du hanterar spelet och hur duktig du är. Vissa kanske är är extremt duktiga tekniskt men pga av en knäskada inte kan röra sig 100% och då går det inte att nå över tex kategori 4, då kategori 3 kräver snabbare mobilitet.


Tex, för mig tog det 8h träning i veckan under ca 2 år för att gå från kategori 5 till kategori 3 i Nerja, och då är jag racketsport-spelare i grunden samt skadefri. Nedan gör jag mitt bästa för att förklara skillnader, samt i mina två olika grupper att dela upp för att hjälpa er att finna spelare på så lik nivå som möjligt inför er träning med varandra, dvs jag ger er en kategori efter det som gäller inom Nerja Padel Klubb. Det gäller att vara ödmjuk och förstå att någon som spelat 1h kan vara samma kategori som någon som spelat 100h.

Och slutändan handlar det om att ha kul tillsammans på banan, samt att all träning är bra träning.

E = Nybörjare (kategori 5 i Nerja)

Du kanske aldrig har provat. Eller du har spelat en del men får inte över alla bollar som kommer till dig.

1-8 personer per lektion.


D = (kategori 5 i Nerja)

Fortfarande nybörjare men har spelat många gånger, förstår sig på spelet och positionering. Vet i teorin vad som skall göras, men ännu inte satt det praktiskt. Har svårt för att springa ikapp lobbarna och returnera dem, står oftast för långt ifrån nätet vid volley-spel. Du spelar ännu inte parallellt med din partner. Slår toppspinn-slag.

1-8 personer per lektion.


C = Erfaren, även kallat Medel (kategori 4 i Nerja)

Här utgår vi från att du vet allt ovan. Du skall spela parallellt med din partner, du skall känna till orden som vi använder för att hjälpa varandra positionera oss rätt. Du bör förstå alla regler och veta skillnad på försvar och attack. Skillnaden på slag bandeja och vibora. Dock är det stor chans att du är självlärd och behöver justera saker samt testa nya saker, speciellt om du aldrig tagit någon lektion tidigare. Många som är självlärda kommer direkt från tex tennisbanan. Vilket såklart hjälper dig, men padel spelas mycket annorlunda. Positionering tillsammans med sin partner är mycket viktigt, du kommer att få lära dig signalerna för när du skall attackera på nät och när du behöver ha tålamod att spela försvar/bas-spel. Du kan alla grund-slag samt nyttjar bakre vägg får att slå tillbaka bollen i de ytterst få nödfall som det behövs. Det finns ibland möjlighet att boka träningsmatch-lektion tillsammans med 2 andra spelare på samma nivå. 2h uppdelat på 40 min coachning per person. Du spelar ej toppspinn-slag.

1-8 personer per lektion.

B = Mycket erfaren (kategori 3 i Nerja)

Nu vet du allt ovan och kan utföra det, du har en bra rytm, ger inga gratispoäng och kan samarbeta med olika partners utan problem. Du spelar på en specifik position och försvarar (forehand position) eller attackerar (backhand position). Serven sitter lågt och skruvad, nära nät samt placerad långt bak mot serv-linjen. Du använder även sidoväggarna för att returnera bollen i olika situationer. Du avancerar mot nät på rätt tillfällen som ges och möter bollen för den perfekta slice-volleyn i sidogaller eller smash över både 3 & 4 meter. Det finns ibland möjlighet att boka träningsmatch-lektion tillsammans med 2 andra spelare på samma nivå. 2h uppdelat på 40 min coachning per person.

1-3 personer per lektion.


A = Extremt erfaren (kategori 2 i Nerja)

Nu har du såklart tränat regelbundet ett par år och tagit mycket lektioner med tränare som delat med sig av kunskaperna om den exakta teknikerna och positionerna som behövs för att spela på hög nivå. Du är konstant på tå och dina bollar sitter där du vill att de skall sitta. Precis som i Schack så planerar du strategisk, ett par slag framåt. På den här nivån missar slår du inte ut eller i nät, utan bollen tar slut för att På denna nivån kommer du att kunna träna snabbhet mot mig i singel-cross, samt teknik av olika slag. Det finns ibland möjlighet att boka träningsmatch-lektion tillsammans med 2 andra spelare på samma nivå. 2h uppdelat på 40 min coachning per person.

1-3 personer per lektion.


För mer detaljerad information och personligt upplägg kontakta mig via Whatsapp (enklast), epost eller med ett samtal.


Observera att detta inte är några officiella globala beskrivningar, utan mina personliga som jag använder när vi kommunicerar inför träning här inom Nerja Padel Klubb.